Tulburarea complexa de stress posttraumatic C-PTSD

In trecut, psihologii se focusau mai mult pe traumele cauzate de accidente, razboaie si dezastre naturale atunci cand se vorbea despre Tulburare complexa de stress posttraumatic.  Termenul complex PTSD descrie trauma cronica din copilarie, cum ar fi neglijenta emotionala sau parentificarea, care sunt mai greu de identificat.

Tulburarea complexa de stres posttraumatic  isi are originile intr o serie repetata de experiente traumatizante din copilarie: abuzuri psihologice, neglijenta si diverse alte situatii in care copilul nu se poate apara si nu stie cum sa scape din aceste situatii. Cei care cresc intr un mediu lipsit de predictibilitate, pericol, inconsistenta parentala, abandon emotional raman cu traume ascunse in inconstient care le afecteaza dezvoltarea psihologica, neurologica si emotionala.

Este usor de identificat cand un copil este abuzat fizic sau sexual, dar atunci cand ai parinti care nu se pot conecta emotional si nu pot raspunde nevoilor copiilor poate fi mai greu de identificat. Uneori poate fi vorba despre ceea ce parintii nu au fost capabili sa ti ofere din punct de vedere emotional, decat despre ce ti au oferit.

Din pacate, spre deosebire de traumele cauzate de evenimente de forta majora sau cele cauzate de abuzul fizic, ranile psihologice cauzate de abandonarea emotionala sunt uneori invizibile si greu de constientizat. Aceasta poate cauza confuzie copiilor, ii poate face sa fie convinsi ca experientele lor traumatizante nu sunt reale si se pot invinovati pentru ceea ce sunt si simt. Chiar si atunci cand sunt adulti, isi neaga propriile memorii traumatizante comparandu si propriile traume invizibile cu cele ale celor care au fost abuzati intr un mod mult mai evident cum este abuzul fizic sau sexual.

Studii recente au concluzionat ca o serie de dificultati psihologice isi au originea in aceste rani cronice emotionale create de relatii toxice relationale si de atasament ale copilariei. Copiii care experimenteaza acest tip de trauma prezinta o capacitate perturbata de a-si regla emotiile, comportamentele si atentia, iar aceste simptome se extind adesea pana la varsta adulta, putand duce la Tulburari clinice, cum ar fi Tulburarea bipolara, ADHD, Tulburarea obsesiv compulsiva, Tulburare de personalitate narcisisca, Tulburarea de personalitate Borderline, etc.

Publicat de Iuliana Stancu

Numele meu este Iuliana Stancu si sunt consilier psihologic, psiholog cu drept de libera practica eliberat de Colegiul Psihologilor din Romania. Am studiat si am obtinut licenta in psihologie la Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei din cadrul Universitatii Bucuresti.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: