Mindfulness, anxietate si depresie

Mindfullness ul este la origine o tehnica de meditatie de tip spiritual. Are legatura cu transcendenta, aflarea adevarului absolut. Pune accentul pe disocierea de realitatea oferita de ganduri si imagine. In depresie si anxietate reactioneaza la fictiunile produse de propria minte.

Mindfulness- realitatea este ceea ce percepem direct pe calea simturilor. Relitatea nu ne este dezvaluita de ganduri si imagini.

Un caine te poate musca, imaginea unui caine nu te poate musca. Pe unii ii apuca frica cand le vine in minte imaginea cainelui.

Atentie concentrata, monitorizare deschisa- trecerea de la un obiect la altul. Constientizare care ne mentine ancorati aici si acum.

Avem tendinta de a evalua ce ne inconjoara la tot ce ne multumeste pe noi. Ce ne place primeste valoare pozitiva, ce nu ne place primeste valoare negative.  Trebuie sa ne raportam la aceste ganduri intr o maniera disociata. Nu ma identific cu gandul, ma transform intr un observator. “Acest lucru ar putea sa fie rau”. Aceste evaluari pot influenta starea noastra negativa.

“lasi gandurile sa zboare aiurea asemenea norilor albi de pe cerul albastru care vin si trec si in spatele lor cerul albastru ramane neschimbat”. Este bine  sa ne raportam la ganduri ca la niste obiecte mentale care vin si trec.

Mindfulness ul este o metoda de autoreglare emotionala. Practicam mindfulness si  apoi ne ancoram in activitatile noastre de zi cu zi. Practici mindfulness 10-15 minute apoi treci la propriile activitati. Este bine sa  abordam in maniera logica toate problemele cu care ne confruntam.

Mindfulness ul considera ca daca nu acceptam contactul cu gandurile negative, nu o sa reusim niciodata sa le toleram.

Depresivii nu sunt adaptati la aici si acum, traiesc in trecut, anxiosii traiesc in viitor. Ei nu sunt adaptati la aici si acum. Mindfulnessul ne invata sa ne ancoram in prezent.

O emotie nu este pozitiva sau negative in sine, este pozitiva sau negativa daca ma pune in accord cu aici si acum, unde ma aflu.

Mindfulness presupune 2 alternative:

  1. Concentrare pe prezent
  2. Raportare la aceste ganduri intr o maniera disociata

“Sunt un nimeni”. Imi trece prin minte ca as fi un nimeni, este gand, nu este realitate. Ma raportez intr o maniera disociata, nu sunt un nimeni. Deja ma plasez in pozitia de observator.

Exista  doua modalitati de a ne utilize mintea:

  1. Gandire centrata pe a face, pe obiectiv
  2. Gandire centrata pe a fi:
  3. “ce rau ma simt, ar trebui sa ma simt bine pentru ca”- cum ajung din punctul A in punctual B. Procedand  astfel marim distanta dintre A-B si incepem lupta. Ce facem. Acest process ne cufunda in depresie, ruminatie depresiva. Privim incapabili cum nu putem trece din punctual A in punctul B.
  4. “be mode of mind” – ne centram pe prezent. Daca in preznt totul este bine, mintea nu mai are posibilitatea sa fie inundata de trecut si viitor. Dup ace  ma reglez emotional, ma focusez pe rezolvarea de probleme din prezent, “problem solving”.

Daca stiu ce a generat, pot actiona asupra cauzei.

Prin mindfulness, emotiile pot fi privite asemeni unor obiecte mentale, ma raportez in maniera neutra. Utilizez mintea mea pentru a manageria aceste lucruri, nu ma identific cu ele.

“Sunt singur” – cum pot facilita interactiunea cu ceilalti. Ce putem face noi si nu ceillati? Ce pot face eu pentru a intra in contact cu ceilalti?

Metafora vietii ca o calatorie. In autobuzul fiecaruia- cand te deranjeaza cineva, il ignori. Cand coboara cineva, urca altcineva. Valorifica oportunitatea pentru a fi cu ceilalti!!! Zidurile care ne apara, ne si inchid.

Cea mai importanta resursa este capacitatea noastra de a putea invata.

Prezentul pandemic

Teama este emotie pozitiva, ne utilizeaza resursele si ne face prudenti. Vorbim despre anxietate cand aceasta teama este in dezacord cu ce se intampla in jurul nostru, aici si acum. Starea normal nu este cea de continua relaxare. O teama rezonabila ne face prudenti, ne face ancorati in prezent, determina si observa ce se intampla in jurul nostru.

Teama devine o problema  cand este disproportionate in raport cu problemele din jurul nostru. Anxietatea activeaza tendinta de hipercontrol deoarece controlul securizeaza.

Pentru a diminua anxietatea, controlam ce se poate controla. Putem controla propriul comportament de protectie: purtam masca, igiena, evitam aglomeratia. Nu putem controla deplasarea altor oameni, etc.   

Filozofii existentialisti spun ca nu putem controla nimic.

Tehnicile de mindfulness diminueaza starea generala de excitatie a sistemului nervos, ne ofera o pauza de la alerta.

In cazul unei temeri exacerbate, tehnica “ Acceptarea este sora mai mare a schimbarii”. Trebuie sa accepti ca asta este realitatea si apoi sa incepi schimbarea.

Ex. Constientizarea respiratiei- act prezent, devine un obiect facil de focalizare a atentiei – obtii centrare in prezent si o parte din gandurile depressive sau anxioase exista. Daca ai aceste ganduri trebuie sa le lasi sa treaca, te disociezi de ele. Pui gandurilel intr o barcuta . Ex. de disociere de aceste ganduri negative, le lasi sa vina si sa plece.

Suferinta este determinata de lupta persoanei impotriva unor ganduri.

Depresia nu este depresie, ci lupta impotriva depresiei pentru ca accentueaza neputinta. Trebuie sa resemnificam depresia pentru ca aceasta ne accentueaza starea noastra de neputinta.

Depresia este expresia unei meditatii profunde asupra unor intrebari fundamentale: “cine sunt? De ce m-am nascut? De ce mor?”

Trebuie sa identificam intrebarile pentru a trata depresia. Nu luptam, ci observam intr o maniera disociata. Toate trec, trebuie sa intelegem ca si depresia si anxietatea trec.

Secretul intelepciunii este constientizarea efemeritatii lucrurilor, a faptului ca totul trece. Nicio nefericire nu dureaza o viata intreaga. Sa ne bucuram atat de experientele pozitive cat si de experientele negative  pentru ca ambele sunt pasagere, vin si pleaca. Ele sunt elementele normale ale oricarei vieti. Cand zboara gandurile in alta parte decat mindfulness- relaxare, spune ti cu blandete- “revino in prezent, la meditatie”. Este normal.  Trebuie sa ai capacitate de introspectie, de ce se intampla in propriul corp.

Mindfulness ul este un program de autodezvoltare personala. Sa nu confundam fictiunea gandurilor cu realitatea. Trebuie sa fim constienti de faptul ca o viata normala este o viata cu probleme.

Munca de care este nevoie pentrub a obtine obiective practice, iti apartine

Nu te pot face sa iei examenul x. Te pot ajuta sa lupti cu temerile si sa fii motivat sa ti iei examenul.

Publicat de Iuliana Stancu

Numele meu este Iuliana Stancu si sunt consilier psihologic, psiholog cu drept de libera practica eliberat de Colegiul Psihologilor din Romania. Am studiat si am obtinut licenta in psihologie la Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei din cadrul Universitatii Bucuresti.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: