Santajul sentimental

Santajul sentimental este o forma de manipulare prin care oamenii care ne sunt apropiati ne ameninta in mod direct sau indirect sa ne pedepseasca daca nu le facem pe plac.

“sa nu indraznesti sa ma parasesti, altfel eu voi face..”

“daca m-ai iubi cu adevarat….”

“daca ma parasesti, ma sinucid..”

“as putea sa te ajut sa avansezi professional  daca tu ai…”

Daca privim cu atentie observam 4 tipuri de comportament al abuzatorilor:

Punitivii– sunt cei care ne comunica exact ce si doresc  si consecintele pe care le vom avea de infruntat daca nu le facem pe plac.

Autopunitivii–  orienteaza pedeapsa catre interior, scotand in evident ceea ce isi vor face lor daca nu obtin ceea ce isi doresc.

Martirii – sunt acuzatori talentati  care ne fac sa deslusim singuri dorintele lor  si cei care conchid ca noi trebuie sa facem tot posibilul sa le indeplinim dorintele.

Ispititorii– ne supun unei serii de teste si avanseaza promisiunea unui lucru minunat daca le facem pe voie.

Santajistii isi construiesc strategiile constiente si inconstiente  pe baza informatiilor pe care le furnizam cu privire la temerile noastre. Ei observa lucrurile  de care fugim, vad ce ne provoaca nervozitate, etc.

Conditiile pe care ni le pun sunt adaptate noua: fa cum spun eu, iar eu nu:

  • Te voi parasi
  • Te voi dezaproba
  • Voi inceta sa te iubesc
  • Te voi face nefericit
  • Te voi concedia

Indiferent care ar fi detaliile, conditiile se vor plia pe temerile dezvaluite de victima. Aceasta este cea mai dureroasa parte a santajului sentimental, incalcarea increderii care ne a facut sa ne dezvaluim.

Cea mai adanca teama este cea pe care o intalnim in copilaria mica cand nu putem supravietui fara bunavointa celor care ne ingrijesc, fiind total dependent de ei.  Neajutorarea creeaza teama de abandon pe care unii oameni nu o depasesc  niciodata. Acesta este motivul pentru care teama de abandon este una din cele mai puternice, invasive si usor de provocat teama.

Santajul sentimental nu ne ameninta viata , dar ne lipseste de una din proprietatile ei cele mai importante- integritatea. Integritatea contine valorile si moralitatea noastra, cele care ne ajuta sa intelegem ce este bine pentru noi. Integritate inseamna “intreg” si il percepem ca pe convingerea ca: “Acesta sunt eu. Asta este ce cred. Asta vreau sa fac – si aici trag linia.”

Bibliografie:  

Susan Forward- Santajul sentimental

Claudia Moscovici – Legaturi periculoase

Genevieve Schmit – Manipulatorul pervers narcisist

Publicat de Iuliana Stancu

Numele meu este Iuliana Stancu si sunt consilier psihologic, psiholog cu drept de libera practica eliberat de Colegiul Psihologilor din Romania. Am studiat si am obtinut licenta in psihologie la Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei din cadrul Universitatii Bucuresti.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: