Borderline- lets change the braks

 Multe persoane care primesc diagnosticul de BPD sunt în mod natural extrem de intuitive și perceptive. Ceea ce a fost considerat anterior ca o vulnerabilitate genetică poate reflecta de fapt un talent înnăscut.

Oamenii care s-au născut intens emoționali, sensibili și care sunt inzestrati cu o percepție sporită sunt ca mașinile sport puternice. Este ca și cum au un motor extrem de puternic care necesită un combustibil special și un fel de îngrijire specifică. În starea potrivită și cu păstrarea corectă, pot fi una dintre cele mai performante mașini din lume și pot câștiga multe curse. Problema este, totuși, că este posibil să nu fi fost învățați cum să conducă această mașină puternică. Este ca și cum ai avea un Ferrari cu frâne de bicicletă, iar aceste frâne pur și simplu nu sunt suficient de puternice pentru a controla un motor atât de puternic. 
 
Multe persoane borderline sunt diagnosticate greșit cu diverse tulburări mentale de-a lungul vieții, unele dintre cele mai frecvente sunt tulburarea bipolară, tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD), tulburările de alimentație și tulburările de personalitate. 
Diferentele si asemanarile dintre Tulburarea Bipolara si Tulburarea de personalitate Borderline
 

Se recunoaște din ce în ce mai mult că mulți indivizi care primesc diagnosticul de BPD sunt înzestrați cu o sensibilitate și o percepție sporita, iar ceea ce anterior era considerat o vulnerabilitate genetică poate fi de fapt o formă de supradotare. Bazându-ne pe cercetări și teorii psihologice, vedem că mulți oameni care se luptă cu BPD fac acest lucru ca urmare a doi factori combinati:

A) talentele lor intuitive înnăscute și cerințele specifice de dezvoltare care le însoțesc și

B) mediul din copilărie care nu reușește să le satisfacă nevoile emoționale.

BPD este cunoscută și ca tulburare de dereglare emoțională (Organizația Mondială a Sănătății, 1992). În ciuda faptului că este denumită „tulburare de personalitate”, aceasta nu este un defect de caracter, dar este cel mai bine înțeleasă ca o limitare a capacității unei persoane de a-si regla emoțiile. Aceasta înseamnă că persoana cu BPD experimentează adesea schimbare de dispozitie emotionala. Aceste schimbari de stare pot veni impreuna cu comportamente impulsive de agresivitate și un sentiment cronic de goliciune internă.

Inteligenta personala a persoanelor borderline constă din două componente: „inteligență interpersonală” – capacitatea de a înțelege intențiile, motivațiile și dorințele altor oameni și „inteligența intra-personală” – capacitatea de a se înțelege pe sine, de a-și aprecia sentimentele, temerile și motivațiile.

În ciuda capacității lor empatice, mulți oameni cu BPD au dificultăți în a se descurca în situațiile sociale și interpersonale. Fără capacitatea de a-și regla emoțiile și de a gestiona relațiile de atașament, hipersensibilitatea lor poate ajunge să se manifeste ca furtuni emoționale și schimbări de dispoziție (Fonagy, Luyten și Strathearn, 2011), fiind ușor declanșată de situații stresante și de o frică constantă de abandon și respingere. (Fertuck și colab., 2009). Acest fenomen este cunoscut sub numele de „paradoxul empatiei la limită” (Franzen et al., 2011; Krohn, 1974).

Este adevărat că empatia ridicată poate fi un rezultat al creșterii într-un mediu traumatizant și imprevizibil al copilăriei. Multe persoane cu BPD au un istoric de abuz, neglijare sau separare prelungită în copilărie. Unele studii arată că până la 70% dintre persoanele cu această tulburare au raportat că au fost abuzate sexual.

Ca răspuns la educația parentală confuză sau neglijentă, acești copii au trebuit să-și mareasca funcționarea empatică pentru a se proteja. Ei au fost instruiți de mediul lor pentru a deveni extrem de adaptați la indiciile subconștiente date de părinții lor, astfel încât să poată fi pregătiți pentru comportamentele lor imprevizibile.

Dacă părinții resping copilul în mod explicit sau implicit – el sau ea va interioriza rușinea de a fi respins și se va simți ca fiind profund rău (rușine toxică). Ca rezultat al experienței lor negative despre ei înșiși și despre cei din jur, darurile naturale ale acestor copii în percepție devin „deturnate” de părtiniri negative și proiecții negative.

Fără un mediu în care să învețe să stabilească limite sănătoase și să experimenteze un atașament sigur fără exploatare, acești copii dezvoltă „simptome” precum incapacitatea de a se auto-calma și de a-si regla emoțiile, teama de respingere și un sentiment profund de goliciune interioară.

Mulți adulți intensi din punct de vedere emoțional s-au luptat toată viața simțindu-se singuri, neînțeleși, cu credința că e ceva profund în neregulă cu ei. Dacă ești unul dintre ei, sper că poți reconsidera potențialele daruri care se află în tine.

Deși istoria nu poate fi schimbată, puteți rescrie povestea pe care v-ați spus-o. Nu ești în niciun caz „rău”. Nu ești „prea mult”.Ești un sensibil, individ intuitiv, dotat, care a fost lipsit de tipul potrivit de hrană pe măsură ce creșteai. Nivelul tău ridicat de conștientizare și acuitate față de subtilități nu este doar neobișnuit, ci și extrem de prețios.

Din cauza perceptivității tale înnăscute, nu poți să nu vezi sau să nu simti lucrurile. Luptele tale nu sunt vina ta, iar rușinea pe care o porți este o reacție firească la un mediu din copilărie care nu a reușit să te susțină.

Poate că există o voce mică în tine care a știut întotdeauna că nu ai greșit fundamental. Dacă poți începe să asculți acea voce, te poți elibera pentru a recupera darurile de mult uitate din tine.

Psihicul tău vrea să se vindece. Odată ce poți începe să recunoști și să ai încredere în propria ta bunătate fundamentală, restaurarea și integrarea se vor întâmpla în mod natural.

Bibliografie:

  • „Cum sa-ti gestionezi emotiile coplesitoare si sa-ti recapeti autocontrolul( Ghid practic de terapie comportamentala dialectica)”, Matthew Mckay; Jeffrey C. Wood; Jeffrey Brantley

Publicat de Iuliana Stancu

Numele meu este Iuliana Stancu si sunt consilier psihologic, psiholog cu drept de libera practica eliberat de Colegiul Psihologilor din Romania. Am studiat si am obtinut licenta in psihologie la Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei din cadrul Universitatii Bucuresti.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: