Testul Raven

Matrici Progresive Standard (SPM) a fost construit pentru evaluarea inteligenţei persoanelor cu vârsta cuprinsă între 6 şi 80 de ani. Testul a fost adaptat în peste 60 de culturi şi are indiactori psihometrici care atestă valoarea sa în evaluarea inteligenţei.

Permite o măsurare acurată a proceselor intelectuale ale copiilor şi adulţilor. Testul este alcătuit din 5 serii a câte 12 itemi, care cresc progresiv‚ în dificultate.

Testul este alcătuit din cinci seturi sau serii de imagini/diagrame lacunare în care apar modificări seriale simultan în două dimensiuni. Fiecare diagramă are o parte lipsă, iar persoana testată trebuie să o identifice între alternativele de răspuns care îi sunt oferite.

Testul Standard este alcătuit din 60 de itemi organizaţi pe cinci serii (A, B, C, D şi E) a câte 12 probleme. În cadrul fiecărei serii soluţia primei probleme este cât se poate de evidentă. Soluţiile la problemele care urmează se bazează pe strategiile care au condus la găsirea soluţiilor precedente şi devin din ce în ce mai dificile. Ordinea itemilor oferă antrenamentul necesar înţelegerii metodei de lucru. Cele cinci serii oferă cinci oportunităţi de a deprinde strategia necesară rezolvării problemelor şi cinci evaluări progresive ale aptitudinilor intelectuale ale individului. Pentru menţinerea interesului şi evitarea oboselii, fiecare problemă este prezentată într-o manieră clară şi pe cât posibil aspectuoasă.

SPM poate fi administrat şi persoanelor care nu vorbesc limba română sau care au deficienţe auditive. Deoarece este necesar ca toate persoanele să înţeleagă ceea ce au de făcut, testul poate fi administrat doar individual sau în grupuri de maximum 5 persoane.

QI	    Nivel de inteligenta

Peste 140	inteligenta extrem de ridicata

Persoanele care au valoarea IQ-ului mai mare de 140 sunt extraordinar de abile în activitaţi creatoare şi îi conduc pe alţii. Sunt genii. Descoperă teorii şi aparate noi. 

120 - 140	inteligenta superioara

Valorile de IQ dintre 131 şi 140 sunt atinse de mai puţin de 3% din populaţie. Este valoarea de IQ extraordinar de înaltă. Persoane cu IQ-ul acesta sunt specialişti, cercetători sau manageri foarte buni.
 

Valorile dintre 120 si 130 sunt mult peste medie. Persoanele cu valorile acestea absolva studii universitare cu uşurinţă şi pot obţine rezultate extraordinare în funcţii de conducere sau în activitaţi creatoare. Persoanele cu valorile acestea reprezintă 6% din populaţie.

110 - 119	inteligenta deasupra nivelului mediu

Persoanele cu inteligenţa aceasta absolva studii universitare fără probleme. Dacă este vorba de o persoană laborioasă poate găsi un loc de munca extraordinar. În populaţie găsim aproximativ 12% de persoane cu valorile acestea de IQ. 

100 - 109	inteligenta de nivel mediu (buna)
 Persoana cu valorile acestea va absolvi universitatea cu dificultate, dar dacă este perseverntă şi laborioasă poate găsi un loc de munca extraordinar. Persoanele cu valorile acestea reprezintă 25% din populaţie.

90 - 99	    inteligenta de nivel mediu (slaba)
Inteligenţa asemănătoare au 25% de pesoane din populaţie. Cei cu inteligenţa aceasta dau examen de bacalaureat fără probleme şi pot lucra în management inferior.

80 - 89	    inteligenta sub medie
Pot absolvi şcoala elementară şi se afirmă cu succes în meserii şi profesii manuale. Este inteligenţa uşor sub medie. Reprezintă 10% din populaţie. 

70 - 79	    inteligenta de limita
Este cazul de grad inferior de deficienţa mintală. Persoanele cu valorile acestea au probleme cu studiul la şcoală elementrară dar pot absolvi fără probleme şcoala specială. Persoanele acestea reprezintă o zecime din populaţie.
 
50 - 69	    deficienta mintala usoara (debilitate mintala)
Pot absolvi şcoala specială dacă sunt încurajaţi şi conduşi corect şi intensiv. Sunt în stare să se îngrijeasca singure şi să fac munca de fiecare zi. Este cazul de deficienţa mintală uşoară (debilitate). Reprezintă aproape 7% din populaţie. 

20 - 49	    deficienta mintala medie (imbecilitate)
Este cazul de deficienţa mintală medie (imbecilitatate). Persoanele cu valorile acestea sunt needucabile dar sunt în stare să se îngrijeasca singure şi de a trăi destul de independent. În populaţie găsim aproximativ 2% de persoane asemănătoare.

0 - 19	    deficienta mintala grava (idiotie)
Este cazul de deficienţa mintală gravă (idioţie). Persoanele acestea sunt needucabile şi de de obicei sunt dependente de ajutorul altora, nu sunt în stare să se îngrijeasca singure. Adeseori trăiesc într-o lume proprie şi nu percep lumea exterioară. Reprezintă 0,2% din populaţie.

Publicat de Iuliana Stancu

Numele meu este Iuliana Stancu si sunt consilier psihologic, psiholog cu drept de libera practica eliberat de Colegiul Psihologilor din Romania. Am studiat si am obtinut licenta in psihologie la Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei din cadrul Universitatii Bucuresti.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: